RSS
E-mail
Link másolása
URL has been copied successfully!
Pinterest
fb-share-icon
LinkedIn
Share

Mérgező vegyszerek lapulhatnak a fekete konyhai eszközökben – amit minden háztartásnak tudnia kell

Fekete konyhai eszközök Fekete konyhai eszközök

A konyhánkban használt fekete műanyag spatulák, habverők, szedőkanalak és egyéb eszközök ártalmatlannak tűnnek – mégis komoly egészségügyi kockázatot hordozhatnak. Egy friss kutatás szerint ezek az eszközök gyakran tartalmazhatnak betiltott égésgátló vegyszereket, amelyek eredetileg elektronikai hulladékból származnak. – Írta meg a CNN

A probléma gyökere az újrahasznosítási láncban keresendő. A fekete műanyag színét gyakran korommal érik el, ami megnehezíti az optikai válogatást az újrahasznosító üzemekben. Emiatt gyakran keverednek az elektronikai hulladékból (például tévék és számítógépházak borításából) származó műanyagdarabok az élelmiszerrel érintkező termékekhez használt anyagokkal.

Ezek az elektronikai műanyagok tele vannak égésgátlókkal, köztük a decaBDE nevű vegyülettel, amelyet az Egyesült Államokban már 2021-ben betiltottak, miután összefüggésbe hozták rákkal, hormonális zavarokkal, idegrendszeri fejlődési problémákkal és immunrendszeri károsodással.

Mennyire veszélyes?

A kutatás szerint egyes fekete konyhai eszközök napi szinten is kimutatható mennyiségű decaBDE-t engedhetnek ki, különösen hő és zsiradék hatására. A becslések alapján a napi expozíció akár 34,7 ppm is lehet egy átlagos háztartásban – ez jóval meghaladja az EU által élelmiszerrel érintkező anyagoknál engedélyezett maximumot, ami 10 ppm.

Bár ez nem jelent azonnali mérgezést, a vegyületek felszívódhatnak a szervezetbe, és idővel felhalmozódhatnak, különösen kisgyermekeknél és várandós nőknél.

Mit tehetünk?

  • Kerüljük a fekete műanyagból készült spatulákat, kanalakat, főzőeszközöket. Helyettük válasszunk világos színű vagy teljesen más anyagból (például szilikonból, rozsdamentes acélból vagy fából) készült darabokat.
  • Ne vásároljunk névtelen gyártótól származó olcsó konyhai eszközöket. Ezek gyakrabban tartalmazhatnak újrahasznosított e-hulladékot.
  • Ha már van fekete műanyag eszközünk, ne használjuk forró olajban vagy hosszabb ideig hő hatásának kitéve – mert ilyenkor fokozott a kioldódás kockázata.

Miért nincs erről tájékoztatás?

A gyártók egy része továbbra sem köteles tételesen feltüntetni, milyen forrásból származik a műanyag alapanyag. Így a fogyasztók gyakorlatilag vakon vásárolnak, és nem tudják megítélni, hogy a fekete szín milyen háttértörténetet rejt.

A fekete műanyag konyhai eszközök nemcsak esztétikai választás kérdései – hanem potenciális egészségügyi kockázatot is jelenthetnek. A legbiztosabb megoldás, ha tudatosan elkerüljük őket, és megbízható anyagokat választunk helyettük. Mert amit nap mint nap használunk az étel elkészítéséhez, az végső soron a testünkbe is bekerülhet.